Unge stiller skarpt på voksnes dårlige undskyldninger

Fra 2. november og frem til d. 10 . december, kan man opleve videokunst i det nye galleri Underbrogade ved Tycho Brahes Allé: Unge fra Kulturpilot Amager udstiller de voksnes bortforklaringer

Af Jacob Schneider

På skærme i en gangtunnel under Amagerbrogade kan man i den kommende tid gå på opdagelse i en gruppe unges fortolkninger af den ældre generation. Performance-holdet fra kulturpiloterne har kigget på personlige og politiske undskyldninger, poseret undskyldninger, lavet koreografier til de mest brugte ord i de politiske undskyldninger og  skrevet deres egne offentlige undskyldninger, som også kan læses i udstillingen 'Det talte ord gælder'.

Under projektet er børnene blevet bedt om at forstille sig selv som statsminister 30 år i fremtiden. Hvad undskylder de for? Hvilke problemer ser de nu? Det er børnenes stemmer og børnenes fortolkninger. Og det har været en fed oplevelse, er deltagerne enige om:

"Husk at sige undskyld," minder Nora og Ellen om.

"Undskyld for klimaet," tilføjer Ellen.

"Det har været en oplevelse. Undskyld," smiler Nora, og Olga runder af:

"Det har været rigtig sjovt og inspirerende."

Projektet søger efter en optimistisk fortælling om de nye generationer som lidt bedre, lidt friere og mere oplyste end de forrige, der kan løse de nuværende problemer i fremtiden. Det er en hyldest til børn og unge; og en erkendelse af, at vores børns generation kommer til at undskylde for noget, som forældrenes generation har gjort.

"Hvem ved, måske er undskyldningen givet i forvejen i en tidligere undskyldning - historier har det med at gentage sig," funderer kunstner og researcher Ida Brottmann, som har startet forløbet med de unge. Ida beskæftiger sig med spørgsmål omkring autenticitet og autonomi: Hvem lytter vi til, hvem taler vi til og hvad betyder det at lytte?

Projektet er en del af et længere projekt omkring kreative processer med kroppen som sprog, som indgår i et researchprojekt på Malmø Kunstakademi. 'Det talte ord gælder' har fernisering torsdag 2. november klokken 16.00-17.30. Læs mere om Underbrogade her og lidt om tunnelens historie her.

Kulturpilot Amager