Historien om Kulturpilot Amager
Fra ildsjæle-projekt til fast kulturklippe
Børn og unge i aldersgruppen 10 år og op går til kultur på samme vis, som man kan gå til andre traditionelle fritidsaktiviteter. Kulturpiloterne kommer hovedsagelig fra Urbanplanen, men også fra andre skoler på tværs af Amager. Holdene mødes fast hver tirsdag - og nu også torsdag.
Projektet startede i 2008 som et kulturinitiativ fra lokale ildsjæle i et bredt samarbejde mellem ”Liv i Sundby”, ”Partnerskabet” i Urbanplanen og Solvang Bibliotek. I 2016 blev det som kulturtilbud lagt ind under Ørestad og Solvang biblioteker og dermed under Københavns Kommune.
Med Urbanplanen som sit centrum har en skiftende gruppe af børn udfoldet en vifte af kreative projekter til glæde for både dem selv og alle deres tilskuere. Vi tror på, at området er fuld af kompetente kulturbrugere og -skabere, som blot mangler gedigne og inddragende kulturtilbud, i deres lokalområde.
I vinterferien 2018 stod Børnekulturpiloterne bag projektet Rum og Rim, hvor den unge digter Amin al-Jaderi hjalp børn med at skrive rim om deres liv og interesser. Derefter dekorerede de hver en papkasse med tredimensionelle visualiseringer af deres rim.
I foråret 2018 skabte piloterne en urban skattejagt, i Urbanplanen. Man kunne låne en skattejagtskuffert på Solvang Bibliotek og med den begive sig ud i området og finde mystiske og lærerige poster af kunstnerisk art. På den måde kunne man opleve Urbanplanen på en helt anden måde end man er vant til – hvis man da overhovedet har været i området før. Børnene udviklede koncept og poster helt fra bunden, og arbejdede blandt andet med ultraviolet maling, A/R (augmented reality), bistader og billedkunst. Vi arbejdede sammen med BYBI, Partnerskabet, Peder Lykke Skole, Dyvekeskolen, Bondegården. Byggelegepladsen, Sabine Ravn, Maria Lau Krogh m.fl. I 2019 skabte et nyt hold piloter to nye poster til skattejagten, som genåbnede i foråret og sommeren samme år. Projektet er støttet af Amager Vest Lokaludvalg.
I vinter- og forårssæsonen 2019 inviterede vi ca. 150 lokale børn og deres voksne på kanalrundfart under Copenhagen Light Festival. Det blev startskuddet til et forløb med fokus på lyskunst i byen, i vores omgivelser, i kunsten og i håndværk. I samarbejde med en række udøvende kunstnere og kulturinstitutioner, skabte børnekulturpiloterne en omfattende foto- og interaktiv udstilling på Solvang Bibliotek, med fokus på to slags lys: light paint og neonlys.
I efteråret 2019 skabte børnekulturpiloterne endnu en teaterlabyrint, sammen med en billed- og en scenekunstner. Med afsæt i Søren Kierkegaards berømte citat: ”Livet må forstås baglæns, men leves forlæns.”, var ca. 350 børn og unge på mellemtrinnet med til at undersøge, filosofere og reflektere over, hvad citatet rører ved, hvad det rummer og hvilke tanker det sætter i gang.
Den faste gruppe kulturpiloter skabte i efteråret 2019 en interaktiv udstilling og formidling om Børnekonventionen på Solvang Bibliotek. Sammen gennemgik vi de centrale rettighedserklæringer og fandt selv på nye rettigheder.
Området er under udvikling og midlertidigheden er et gennemgående tema i disse år (ombygninger, byggepladser, barakker, projekter ind og ud). Kulturpilot Amager har derimod rodfæstet sig og vil gerne blive ved med at udvikle sig, som en stærk, stabil og genkendelig udbyder af kunst og kultur for, med og ikke mindst af børn og deres familier i Urbanplanen.